Kivien ladonta

Kivien ladonta

 

Kivien ladonta


Kiukaan kivitila on lähes 90 kg.  Kiviä ei kuitenkaan kannata latoa liian tiiviisti, joten ostettavilla peruskivillä vähempikin riittää. Pyri siis latomaan kiuaskivet todella ilmavasti siten, että ilmarakoja jää paljon.  
Kiukaan alaosassa sijaitsevat vastukset, joiden päällä on tukeva arina.  Arinan sivuille ja päälle ryhdytään täyttämään löylykivet.  Tekniikkakasetin sisään voi laittaa muutaman kiven ennen muita kiviä, noin 4 -6 kpl:tta.  Kivien ladonnassa kannattaa jättää kiukaan rungon nurkkaosat ilmaviksi, eli ei kiveä kulmittain täyttämään nurkkaa, vaan käännä kiven pyörein reuna nurkkaan.


Esimerkkiladonta 1:
8-9 laatikkoa pieniä pyöreitä kiuaskiviä, á 10 kg, läpimitta noin 10 cm. 

1-2 laatikkoa isoja pyöreitä kiuaskiviä, á 10 kg, läpimitta yli 10 cm. 

1 laatikko valkoisia koristekiviä

Aloita sijoittamalla arinan alle, vastusten väliin 6 kiuaskiveä.  Vastuksia on kolme, joiden väliin jää kaksi rakoa, näihin rakoihin kolme kiveä kumpaankin.  Lado isoja ja pieniä kiviä sekaisin, niin että kivet sijoittuvat mahdollisimman väljästi.  Pese valkoiset koristekivet, asettele ne pinnalle.  

 

Esimerkkiladonta 2:
9 laatikkoa pieniä pyöreitä kiuaskiviä, á 10 kg, läpimitta noin 10 cm. 

2-3 laatikkoa isoja pyöreitä kiuaskiviä, á 10 kg, läpimitta yli 10 cm. 

 

Aloita sijoittamalla arinan alle, vastusten väliin 6 kiuaskiveä.  Vastuksia on kolme, joiden väliin jää kaksi rakoa, näihin rakoihin kolme kiveä kumpaankin.  Lado isoja ja pieniä kiviä sekaisin, niin että kivet sijoittuvat mahdollisimman väljästi.    Asettele pintakivet paikalleen. 

 

Lado kivet yksitellen riittävän väljyyden saavuttamiseksi, älä kaada kiviä suoraan pakkauksesta kiukaaseen.  Kivien ladonnassa on suositeltavaa käyttää hanskoja.   Lue myös valkoisten kivien käyttöohje.   Esimerkkiladonnat ovat vain suosituksia, kivilaatuja ja määriä vaihtamalla löylyominaisuuksia saa muutettua mieleisekseen.

 

 

Löylyominaisuudet


Ainon pehmeät löylyt perustuvat suureen kivimäärään. Lämpö ei varaudu saunan sisätiloihin vaan kiviin. Löylylämpötila on alhainen, jolloin löyly vapautuu pehmeänä ja höyryävänä. Kuitenkin tehoa ja lämmitysaikaa pidentämällä saa halutessaan myös kuumat ja kipakat löylyt.